Behandling av kviser (akne)
Du trenger ikke være plaget av akne eller kviser, behandling finnes. Hudlegene hos Aleris tar problemet ditt på alvor. Du kan enten oppsøke en fysisk hudlege hos oss, eller få hjelp digitalt.
Hvem kan få akne?
80 % av alle ungdommer rammes av kviser, også kalt akne. Jenter rammes oftest i 16-17-årsalderen, og gutter i 17-18-årsalderen. 1 av 5 blir plaget med kviser også i voksen alder. Ubehandlet akne kan oppleves som et sosialt problem og gi arrdannelse som er vanskelig å korrigere.
Det finnes forskjellige typer akne/kviser. Noen har dype betente kviser, mens andre har nuppete hud eller sorte prikker (komedoner). Det er risiko for arrdanning særlig ved de større kvisene, men noen ganger kan også mer lavgradig akne som komedoner gi arr. Kvisene kan dekke store deler av ansiktet, bryst og rygg, eller kun rundt hake, nese og panne. Våre hudleger sørger for at du får en skreddersydd behandling.
Hvorfor får noen akne / kviser?
Det kommer av økt talgproduksjon i huden, og tilstoppede porer gjør at talg ikke kommer ut. Inne i porene blir det da dannet en betennelse, og dette gjør at vi får kviser.
Når du kommer i puberteten begynner kroppen å produsere økt mengde kjønnshormoner som gir økt talgproduksjon. Enkelte er ekstra følsomme for disse kjønnshormonene og utvikler kviser i varierende grad. Utførselsgangene fra talgkjertlene kan tettes til og spesielle hudbakterier kan gi betennelse i huden. Om en av foreldre dine har hatt mye kviser i ungdommen, kan dette også spille inn.
Små kviser, eller nupper, og sorte prikker kalles for komedoner og skyldes økt talgproduksjon. De større, dypere kvisene, som mange kaller “underjordiske”, kommer av at talgkjertelen er betent dypt nede huden. Disse kjennes som vonde klumper under huden, og klemmer du på dem blir det fort sår, som igjen kan bli til arr som ikke forsvinner.
Sliter du mye med de dypere kvisene bør du oppsøke hudlege og bli kvitt problemet før du får arr.
Behandling av akne / kviser
Valg av behandling avhenger av hvilken type kviser du har, alvorlighetsgrad, alder, tendens til arrdannelse og om du har andre sykdommer. Vi skiller gjerne mellom mild, moderat og alvorlig akne.
Nå kan du få hjelp digitalt med ditt akneproblem! Logg inn med BankID, svar på noen spørsmål om dine utfordringer og last opp bilder ved behov. Klikk her for å starte en digital konsultasjon, eller les mer om vårt digitale hudtilbud
Mild akne
De fleste med en mild akne blir bra kun med lokalbehandling og god veiledning. Lokalbehandling er forskjellige kremer/gel som du får med resept.
Moderat akne
Har du mye akne, eller større og dypere kviser, er det gjerne anbefalt at du får en kombinasjonsbehandling. Kommer hudlegen ikke i mål med lokal behandling, vil neste steg ofte være behandling med antibiotika i tablettform.
Det anbefales å fortsette med god hudpleierutine og ofte også lokalbehandling mot kviser etter fullført behandling.
Hormonell behandling av akne
Fordi akne ofte kommer av hormonell ubalanse, kan bruk av visse typer p-piller ha god effekt. Slik behandling bør gjøres i samråd med fastlegen, og det er viktig at legen får beskjed om du eller noen i familien har hatt blodpropp, hjertesykdom eller andre sykdommer som kan ha betydning for valg av prevensjon/p-pille.
Alvorlig akne
Dersom du ikke kommer i mål med lokalbehandling og antibiotika, finnes det en A-vitamin-behandling som har svært god effekt på akne. Behandlingen brukes først og fremst ved uttalte akneproblemer der det er fare for arrdannelse. Siden behandlingen gir en del bivirkninger må pasienten følges nøye opp, og jevnlig sende inn blodprøver. Eksempelvis er det svært viktig at kvinner som går på denne bruker trygg prevensjon for å unngå graviditet.
Gjennomsnittlig behandlingsperiode er ca. 6 måneder, og de fleste vil oppleve en stor forbedring av sin akneproblematikk. Legen kan søke om at du får resepten på blå resept.
Vanlige bivirkninger av denne behandlingen:
- Tørr hud og tørre slimhinner
- Ømme ledd og muskler
- Høyere leverprøver eller fettverdier i blodet (derfor skal pasienten jevnlig levere inn blodprøver)
- Lett hodepine
- Neseblødning
- Eksem
Forsiktighetsregler
Det er veldig viktig med bruk av god fuktighetskrem og leppepomade mens du er under behandling. Du bør også unngå alkohol, soling og samtidig bruk av andre produkter som inneholder A-vitamin.
Bestill time hos hudlege
Finn en tid som passer for deg. Velg mellom fysisk oppmøte eller digital konsultasjon.
Slik blir du kvitt akne
I dag finnes det så gode behandlinger at det er unødvendig å leve med akne. Les hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.
Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?
Hva er skabb? Hvordan smitter den, og hvordan kan den behandles?
– Endelig kan jeg ta noen i hånden uten å være flau over svette hender!
Svettebehandling av hender og føtter hos Dr. Olaf Antonsen.
Slik holder du huden ung lenger
De første synlige tegnene på at huden blir eldre kommer tidligere enn du tror. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å sette på bremsen.